NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Det satsas på förnybart -
så ansöker företaget om solcellsstöd

Publicerad:2018-05-15 14:26
I och med regeringens satsningar är det fler som ansöker om solcellsstöd än tidigare
Omställningen till förnybar el har tagit fart. Allt fler privatpersoner och företag bygger solceller och stora satsningar görs för att påskynda utvecklingen. Från 1 januari 2018 har den årliga budgeten för solcellsstödet ökat från 390 miljoner kronor till 915 miljoner kronor (fram till år 2020) och avdraget från 20 procent till 30 procent. I april presenterade regeringen vårbudgeten och i den vill man satsa ytterligare 170 miljoner kronor på stödet för 2018. Förutsättningarna är alltså bättre än någonsin för företagaren som vill producera sin egen el och nedan får du veta hur du ansöker om solcellsstöd.

Fördelarna med solceller

Att producera sin egen el stärker företagets miljöprofil samtidigt som det är lönsamt i det långa loppet. Den egenproducerade elen kan helt eller delvis ersätta företagets inköpta el och på så sätt får man en snällare faktura från elhandlaren. Utöver att det idag är mer kostnadseffektivt än någonsin att installera solceller så bidrar företaget på det stora hela till ett mer klimatsmart samhälle. Här kan du läsa mer om produktionen och försäljningen av den egenproducerade elen.

Så ansöker företaget om solcellsstöd

Innan du ansöker om solcellsstöd är det bra att begära in offerter och jämföra dessa för den planerade solcellsanläggning. I din ansökan ska du nämligen lämna uppgifter om den planerade anläggningen, vilken typ av solceller som ska användas samt hur stor effekt anläggningen utgör. För att sedan få ett investeringsstöd för installationen av solceller ska ansökningen göras direkt till Länsstyrelsen i ditt län eller genom Boverket. Ansökan ska ske innan företaget har accepterat en offert/lagt en beställning på solcellsmoduler. Samma sak gäller för projekteringen. Vill man söka stöd för projekteringskostnaderna ska ansökan ha kommit in innan man har ingått i ett avtal om projektering. Företag får göra avdrag på 30 procent men högsta möjliga stöd per solsystem är 1,2 miljoner och de stödberättigade kostnaderna får maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt*.

På Energimyndighetens hemsida finns ett formulär för en ansökan som sedan skickas in till respektive Länsstyrelse. På Boverket kan du göra en digital ansökan. De som sedan hanterar ansökningarna och besvarar frågor om stödet är Länsstyrelserna. Kommunernas Energi- och klimatrådgivare svarar på frågor om teknik, kostnader och bidrag. Slutligen är det Energimyndigheten som svarar på specifika frågor om föreskrifter och fördelning av medel samt tillhandahåller rapporter om solcellsstödet.

Långa väntetider men pengar finns

Intresset för att installera solceller har ökat kraftigt. I och med regeringens satsningar är det fler som ansöker om solcellsstöd än tidigare. Redan i mars hade det kommit in 1 600 ansökningar vilket motsvarar 160 miljoner kronor i utbetalningar från staten. Under förra året kom det in 6 000 ansökningar totalt och vid mars månad hade man betalat ut 36 miljoner kronor, 124 miljoner mindre än det man gjort i år. Trycket har gjort att regeringen nu lägger stora delar av satsningarna från vårbudgeten på att korta köerna hos länsstyrelserna. I vissa län är väntetiden för att bli beviljad solcellsbidrag två år idag*.

Men misströsta inte. Än finns det pengar kvar och vi vet heller inte vilka framtida satsningar som kommer komma. Hur långa väntetiderna är beror på vilket län företaget ligger i och vilken budget som tilldelats länsstyrelsen där. På Energimyndighetens hemsida kan man prenumerera på statistik över sollcellsstödet. För företaget som har möjlighet är solceller en investering i det långa loppet. Satsningarna från politikernas sida signalerar att solcellsstödet kommer finnas kvar framöver så även om väntetiderna är långa i dag så kan det vara värt att undersöka vilka möjligheter företaget har till att investera i en solcellsanläggning.

Källor:

*Solcellsbidraget höjs betydligt 2018: https://www.greenmatch.se/blogg/2017/09/solcellsbidraget-hoejs-betydligt-2018

*Länsstyrelsernas svar till SVT Nyheter: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/arslanga-koer-for-bidrag-till-solceller-pengarna-riskerar-ta-slut
Kategorier: Elpriser

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen
Visa fler artiklar...

Låt oss göra jobbet

Nu kan du skicka in ditt företags senaste elfaktura och få hjälp att hitta rätt elavtal.
Det är enkelt att byta el.

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-650 81 15