NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Dyrt för företag med rörligt

Publicerad:2018-03-12 11:21
Vädret har störst påverkan på elpriset
Snö och kyliga vindar har präglat februari månad. Ett väderfenomen som senast inträffade för nio år sedan orsakade kraftig kyla i stora delar av Europa, däribland Sverige. Samtidigt ökade elkonsumtionen i hela världsdelen vilket tog bort möjligheten att importera billig el. Utan resurserna från kärn- och vattenkraften hade det kunnat gå riktigt illa elprismässigt.

Medelspotpriset för februari blev 39,7 öre/kWh. Senast vi hade ett sådant högt elpris var för 15 månader sedan (november 2016). Det är också 32 procent högre än medelpriset för 2017 (30,1 öre/kWh).

Väderfenomenet kallas "plötslig stratosfärisk uppvärmning" och innebär kort sagt att temperaturen över Nordpolen stiger och kalla vindar skickas till Europa. Vi får vinterkyla från Ryssland.

Vintervädret och el

Vädret har störst påverkan på elpriset. När det blir kallt ökar behovet av uppvärmning och efterfrågan på el. När efterfrågan går upp höjs elpriset.

Vid torrt väder och låga markvattennivåer blir tillrinningen i vattenmagasinen låg. Vattenbalansen, även kallad hydrologiska balansen är summan av mängden vatten i vattenmagasinen, snöfallet på berget och tillrinningen från floder och grundvatten. Vattenkraften är vår billigaste energikälla och vid brist importerar Sverige el från dyr kolkraft.

Viktigt att kärn- och vattenkraften står pall när Europa fryser

Det som skett i februari är att elkonsumtionen och efterfrågan på el har ökat i hela världsdelen samtidigt. Då sätts en stark press på samtliga av Europas energimarknader eftersom elproduktionen ställs på sin spets och kol- och gaspriserna stiger. Överutbudet av el minskar då efterfrågan ökar på en storskalig nivå.

Låt säga att kärnkraften inte hade gått på full effekt eller att vi hade haft svaga resurser från vattenkraften. Då hade elpriserna kunnat skena i väg ännu mer. Kärn- och vattenkraften stod tillsammans för 80 procent av Sveriges elproduktionen under 2017.

Företag med rörligt elpris drabbas mest

Företag med rörligt elavtal och utan prissäkringar kan ha fått betala tusentals kronor mer för sin el den här månaden. Det är en bedömning man som företag måste göra innan man väljer sitt elavtal. Klarar budgeten prisuppgångarna?

Det brukar sägas att man tjänar på att ha rörligt elavtal i längden, men det förutsätter också att man är rustad för att klara prisuppgångarna. Har man marginaler finns ingen anledning att binda elpriset idag.

Den plötsliga vinterkylan i februari får bli en "kom-ihåg-lapp" till dig som företagare att se över elavtalet så att ni, utifrån er ekonomi, är väl rustade när det svänger på elmarknaden.

Företag med fast elpris påverkas av ökad förbrukning

Om företaget har fast elpris påverkas man inte av svängningarna på elbörsen. Men har man ökat sin förbrukning under februari så ökar också elkostnaden.
Kategorier: Nyheter, Elpriser

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Visa fler artiklar...

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-650 81 15