NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Earth Hour - se över företagets elkonsumtion

Publicerad:2018-03-23 16:15
Earth Hour har vuxit från att vara en symbolhandling till en rörelse
På lördag kl. 20:30 startar Earth Hour. En miljömanifestation som beskrivs som världens största och engagerar många människor, organisationer samt företag runt om i världen. Förra året deltog 253 av Sveriges 290 kommuner och 187 länder på sju kontinenter. Earth Hour har vuxit från att vara en symbolhandling till en rörelse. För vissa innebär deltagandet att man släcker ner lamporna under en timme, andra firar hela veckan med att utföra olika aktiviteter för miljön. Vi på Elskling föreslår att du som företagare i samband med Earth Hour också ser över företagets elkonsumtion.

En del producerar och säljer sin egen el från sol- och vindkraft, andra väljer att teckna miljövänliga elavtal. Klart är att det blir allt viktigare för företag och föreningar att känna till var elen kommer ifrån. Det går hand i hand med de krav som ställs av kunder, medarbetare och samhället på att man tar ett ansvar för miljön. Det finns också många olika sätt att gå tillväga för att uppnå en mer hållbar elkonsumtion.

Producera och sälja sin egen el

Det blir allt vanligare att företag producerar sin egen el genom solceller eller egna vindkraftverk. Andra alternativ som är mindre vanliga är vattenkraft och biogas. Att producera sin egen el är både klimatsmart och sparar pengar. Gemensamt för all egenproduktion är att elen kommer från förnybara energikällor och producerar man ett överskott så går det att sälja elen vidare till ett elhandelsbolag. Information om hur du kommer igång finns här.

Välja miljövänligt elavtal

När ni som företag tecknar ett elavtal kan ni själva påverka hur elen ska produceras. Väljer ni miljömärkt el avtalar ni med elbolaget att elen som ni köper ska produceras genom förnybara energikällor som t.ex. sol-, vatten-, och vindkraft eller biobränsle. Viktigt att förstå är att elen som levereras till er fastighet fortfarande kommer från en mix av källor. För genom ert avtal förbinder sig elhandlaren att köpa motsvarande mängd förnybar el som ditt företag konsumerar från elproducenten. Det styrs av att elleverantören köper ursprungsgarantier. Så snarare än att ni får grön el till fastigheten är ni indirekt med och bidrar till ökad produktion och utbyggnad av förnybar energi. En del elhandlare använder sig också/eller av standardiserade miljömärkningar som t.ex. Bra Miljöval. Information om hur de olika miljöavtalen kan se ut finns här.

Energieffektivisera belysningen

Tekniken för belysning och energieffektivisering utvecklas men desto långsammare går det att implementera den. Belysning i bostäder, offentliga lokaler, kontorslokaler och utomhus står för tio procent av den totala elanvändningen i Sverige och kan halveras med hjälp av dagens lampor och system. Med moderna effektiva belysningslösningar går det att få ut mer belysning av en lägre elanvändning. Utöver att minska på elanvändningen (som ju har en direkt koppling till minskad klimatpåverkan) kan det t.ex. innebära ökad produktivitet på arbetsplatser och i skolor. Den här informationen är hämtad från Energimyndigheten som startat Belysningsutmaningen och här kan du läsa mer om hur du kan energieffektivisera företagets belysning.

Det finns alltså olika sätt att bidra till en minskad energianvändning och en del har bättre förutsättningar än andra. Därför handlar det om vad du som företagare kan göra utifrån era förutsättningar och budget. Det kanske inte är en ekonomisk möjlighet att göra allt av ovanstående, men en liten förändring kan betyda mycket i det stora hela.

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Visa fler artiklar...

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-505 86 300