NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Färre har bytt elavtal under 2017

Publicerad:2017-10-31 09:30
Att fler valt treårsavtal kan bero på att dessa avtal är något billigare än ettårsavtalen just nu
Färsk statistik från Statistiska Centralbyrån visar att endast 44 833 företag bytte elavtal under årets första åtta månader. Det är en minskning med 28 procent jämfört med motsvarande period i fjol (62 376). Trots att elpriserna varit höga under året.

Mellan januari och augusti i år har medelspotpriset varit i snitt 20 procent högre än motsvarande period i fjol. Trots det har färre företag bytt elavtal.

Fler väljer fastprisavtal med lång bindningstid


Av de företag som har bytt genom elskling.se de senaste åtta månaderna valde 44 procent fast och 56 procent rörligt elpris. Under motsvarande period i fjol valde 39 procent fast och 61 procent rörligt elpris. Fastprisavtalen har ökat i år och däribland är treårsavtalen populärast. Förra året var ettårsavtalen populärast.

- Att fler valt treårsavtal kan bero på att dessa avtal är något billigare än ettårsavtalen, säger Faraz Azima, vd.

Fast eller rörligt när elpriserna är höga?


Fastprisavtal
En del företag jobbar efter en stram budget och då kan det vara fördelaktigt att ha ett fastprisavtal. Då påverkas man inte av prisuppgångarna på elbörsen och betalar ett förutbestämt elpris varje månad. Elkostnaden i sig varierar beroende på hur mycket el företaget förbrukar. Under det senaste året har många tjänat på att ha ett fastprisavtal men tittar man under en längre period är rörligt elpris oftast billigast.

Rörligt elpris
Andra företag har mer svängrum i sin budget och klarar perioder av prisuppgångar på elbörsen. De med rörligt elpris förlorar på elprisuppgångar och tjänar in vid prisnedgångarna. Rörliga avtal löper oftast på tillsvidare utan någon bindningstid men det finns de som har bindningstid. Om man har rörligt elavtal kan det löna sig att hänga med i utvecklingen på elbörsen för att vara beredd att binda elpriset om läget förändras. Under de senaste åtta månaderna har medelspotpriset i snitt varit 20 procent högre än motsvarande period i fjol. Det har gjort att många företag med rörligt elpris haft en högre elkostnad än de med fastpris under 2017.

Håll dig uppdaterad om läget på elmarknaden
Oavsett om man har fast- eller rörligt elpris är det viktigt att elavtalet är konkurrenskraftigt. Ett byte kan innebära att man sparar alltifrån några hundralappar till 10 000-tals kronor. Sverige har en välutvecklad elmarknad med över 100 elhandelsbolag som erbjuder ca 8 000 olika elavtal. Så förutsättningarna är goda för att du som företagare ska få ett prisvänligt elavtal som är skräddarsytt efter företagets behov. Utöver faktumet att du sänker dina elkostnader när du byter elavtal, bidrar du till att konkurrensen mellan elhandelsbolagen hålls vid liv.
Kategorier: Nyheter, Elpriser

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Visa fler artiklar...

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-650 81 15