Många väntar till sommaren för att binda sitt elpris då spotpriserna oftast är lägre. Men spotpriserna, som är ett nulägespris, har väldigt lite att göra med det fasta elpriset. Fastprisavtalen prissätts utifrån elterminerna som återspeglar marknadens framtidstro om elprisutvecklingen. Faktorer som fyllnadsgrad i vattenmagasinen och prisutvecklingen på fossila bränslen har störst påverkan på vilka framtida elpriser marknaden spår. Den här sommaren är fastprisavtalen 30 procent dyrare än de var under samma period i fjol. Nedan ger vi tips på hur företagen ska tänka.
Vårflod gav temporär el-rea
Maj bjöd på rekordvarmt väder. Våra förhoppningar om att vårfloden skulle ge oss el-rea infriades bara temporärt. Runt Kristi himmelsfärd låg spotpriserna i snitt på 16 öre/kWh och under nätterna var elen nästan gratis, men så snart de kraftiga tillrinningarna hade avtagit återgick elpriset till tidigare höga nivå. Medelspotpriset landade tillslut på 35 öre/kWh för maj vilket är ca 20 procent högre än motsvarande månad i fjol. I juni har priset konstant legat över 40 öre/kWh och tankarna om en elprisrea är långt borta.
Torrt väder ökar risk för vattenbrist
Soliga maj blev ju även torr. I dagsläget ligger fyllnadsgraden i vattenmagasinen över normalnivå för perioden, men uteblivet regn gör att vi riskerar få vattenbrist inför höst och vinter. Vattenkraften är vår billigaste energikälla och vid brist importerar vi el producerad av bland annat kolkraft från våra grannländer.
Stigande råvarupriser höjer terminspriserna
Priserna på kol, olja och utsläppsrätter för koldioxid har nått rekordhöga nivåer de senaste månaderna. De stigande råvarupriserna kombinerat med risken för vattenbrist har gjort att marknaden spår högre elpriser framöver. Det återspeglas på de så kallade elterminerna där vi har sett en stigande pristrend. När terminspriserna stiger blir fastprisavtalen dyrare.
I dagsläget kostar ett konkurrenskraftigt fastprisavtal på 12 månader omkring 45-50 öre/kWh. Företag som tecknade motsvarande avtal i fjol kunde binda sitt elpris på omkring 30-35 öre/kWh.
Hur ska företaget tänka?
Fastprisavtal
De företag som idag har fastprisavtal vars bindningstid är på väg att löpa ut ska vara beredda på att det fasta elpriset har blivit dyrare. Det betyder inte nödvändigtvis att man ska välja rörligt utan snarare att man ska vara medveten om att fastprisavtalen generellt sett har ökat i pris.
Rörligt elavtal
De företag som idag har rörligt elavtal påverkas inte av prisutvecklingen på det fasta elpriset. Däremot kan de stigande priserna på fossila bränslen och den potentiella vattenbristen ses som en signal på att spotpriserna kan komma att ligga högt framöver. Vi kan aldrig förutsäga vilka spotpriser vi kommer få. Man ska därför enbart se marknadens tro om elprisutvecklingen som en fingervisning och vara beredd på att spotpriserna kan fortsätta ligga högt framöver. Därefter får man göra en bedömning utifrån företagets budget och avgöra om man kommer klara eventuella prisuppgångar för att på sikt tjäna in på prisnedgångarna.
Fast eller rörligt?
Företagets ekonomi ska alltid vara styrande i valet av elavtal. Vi kan som sagt aldrig veta var elpriset tar vägen. Har man en stram budget och vill känna sig trygg med företagets elkostnad så finns det ingen anledning att vänta med att binda elpriset. Har man däremot svängrum i sin budget och känner att man kommer klara eventuella prisuppgångar kan det vara lönsamt i längden att välja rörligt elavtal.