NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Höstens elpriser blir en rysare

Publicerad:2018-09-19 15:01
Får vi rikligt med nederbörd finns det en chans att priset faller tillbaka, men blir det istället torrt kan det stiga ytterligare.
I augusti steg elpriset. Efter extremtorkan i somras har vi ett kraftigt underskott i den hydrologiska balansen, även kallat vattenbalansen. Under månaden var hälften av Sveriges kärnkraftsreaktorer ur drift och priset på utsläppsrätter steg med 25 procent. Marknaden spår fortsatt höga elpriser, men allt hänger på vilket väder vi får. Företag med rörligt elavtal bör förbereda sig på en prisuppgång medan de som funderar på fastprisavtal bör ha med sig att det fasta elpriset har ökat.

Medelspotpriset för augusti blev 57 öre/kWh. Det är 78 procent högre än motsvarande period i fjol och det högsta elpriset för augusti på tio år.

Torkan slog hårt mot vattenkraften

Huvudanledningen till de höga spotpriserna är den långvariga torkan. Vid torrt väder blir tillrinningen till vattenmagasinen låg, vilket ger ett underskott i den hydrologiska balansen, även kallat vattenbalansen. När vi har ett underskott i vattenbalansen ökar risken för vattenbrist i vinter vilket gör att vattenproducenterna blir mer återhållsamma med vattnet. Då stiger spotpriserna eftersom att vattenkraften är vår billigaste energikälla.

Hälften av reaktorerna ur drift

En annan anledning till de höga spotpriserna är att nästan hälften av Sveriges kärnkraftsreaktorer har varit ur drift under månaden. Vatten- och kärnkraften står tillsammans för 80 procent av Sveriges elproduktion och vid brist importerar vi dyrare el producerad av kolkraft och andra fossila bränslen.

- Höstvädret kommer avgöra vilka elpriser vi får framöver. Får vi rikligt med nederbörd finns det en chans att priset faller tillbaka, men blir det istället torrt kan det stiga ytterligare, säger Faraz Azima, vd.

10 procent högre fastprisavtal

Priset på utsläppsrätter steg med 25 procent under månaden. Det beror bland annat på stigande gaspriser som fick fler att skifta till kolproduktion vilket ger mer utsläpp. Den hastiga prisökningen på utsläppsrätter fick elterminerna och därigenom fastpriskontrakten att nå rekordnivåer. Fastprisavtalen ökade med 10 procent under augusti månad.

Så ska företaget tänka


Rörligt elavtal

Det har varit ett dyrt år för företag med rörligt elavtal. De stigande priserna på fossila bränslen och den potentiella vattenbristen kan ses som en signal på att spotpriserna kommer ligga högt framöver. Vi kan aldrig förutspå vilka spotpriser vi kommer att få eftersom att vädret är den styrande faktorn. Därför är det hög tid att se över företagets budget och avgöra om man kommer klara eventuella prisuppgångar. Känner man att det finns ett utrymme kan man gott ligga kvar på rörligt och på sikt tjäna in på eventuella prisnedgångar.

Fastprisavtal

De företag som idag har fastprisavtal vars bindningstid är på väg att löpa ut ska vara beredda på att det fasta elpriset har blivit dyrare. Det betyder inte nödvändigtvis att man ska välja rörligt utan snarare att man ska vara medveten om att fastprisavtalen generellt sett har ökat i pris. Viktigt att se till att fastprisavtalet är konkurrenskraftigt och inte utgå ifrån att ens nuvarande elhandlare kommer erbjuda bättre villkor.
Kategorier: Nyheter, Elpriser

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Visa fler artiklar...

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-505 86 300