NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Lägre elpriser 2018 - så ska företaget tänka kring elavtalet

Publicerad:2018-01-05 14:13
Skillnaden mellan de 2017 och 2018 är att vi har högre vattennivåer inför det nya året.
Elpriserna spås sjunka under 2018. Efter ett dyrt 2017 med torrt väder, höjd energiskatt och höjda elnätsavgifter ser vi en strimma ljus i mörkret. Till skillnad från resten av året avslutades 2017 med tre regniga månader. Det stärkte resurserna hos vattenkraften och därmed förutsättningarna inför 2018. Men med det nya elåret kommer fler förändringar. Utöver att energiskatten flyttades till elnätsfakturan den 1 januari, så kommer de redan höga elnätsavgifterna att höjas ytterligare.

Elbörsen spår att årsmedelpriset för 2018 blir 27 öre/kWh. Hela 10 procent lägre än 2017 (30 öre/kWh).

Skillnaden mellan de 2017 och 2018 är att vi har högre vattennivåer inför det nya året. Det innebär att vi i högre grad kan undvika att importera el från Tyskland och då får de höga kolpriserna mindre inverkan på vårt elpris.

Men att vi får lägre elpriser under 2018 blir mer som en tröst. De redan höga elnätsavgifterna kommer att höjas och det kommer att påverka den totala elkostnaden för många. Fram till år 2020 ska de höjas med ytterligare 40 miljarder kronor. Då ska man ha med sig att de stora nätägarna redan har höjt elnätsavgifterna med 60 procent under de senaste sju åren.

Lägre elpriser, men högre elnätsavgifter. Det kan vara förvirrande för företag som ska se över sitt elavtal. Ska man välja rörligt när elpriserna spås bli lägre? klarar budgeten både eventuella prisuppgångar och höjda elnätsavgifter? Nedan ger vi råd för hur man som företagare ska tänka kring elavtalet.

Rörligt elavtal under 2018
Vi går in i 2018 med starka resurser från vattenkraften. Det gör att de höga kolpriserna får mindre inverkan på elpriserna här. Utifrån prognoserna kommer spotpriset att bli lägre än i fjol och risken för elpristoppar anses vara låg just nu. Det skapar ett gynnsamt läge för dem som vill teckna rörligt elpris.

Men det kan svänga snabbt på elmarknaden så det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring utvecklingen på elbörsen under året. Får vi ett underskott någonstans i elproduktionen så kan priserna stiga snabbt. Viktigt att ta med i beräkningen är att elnätsavgifterna kommer att höjas. Har man en känslig budget kan det bli tufft att klara kombinationen av prisuppgångar och höjda elnätsavgifter.

Fastprisavtal under 2018
För företagaren som föredrar trygghet och inte vill påverkas av prisernas upp- och nedgångar på elbörsen kan fastprisavtal vara ett bra alternativ. Då vet du vad du betalar för elen i öre/kWh varje månad och yttre faktorer som höga kolpriser blir betydelselösa.

Men du får inte ta del av eventuella prisnedgångar. Lägre spotpriser under 2018 gynnar främst företag med rörligt elavtal. Å andra sidan är den lägre elprisförväntingen inprisad i fastprisavtalen. Det betyder att företagen nu har en möjlighet att binda sitt elpris på en lägre nivå än tidigare. Samtidigt väntas en dyrare elnätskostnad, så har du en känslig budget kan det vara klokt att binda elpriset.

Slutligen vill vi uppmärksamma dig som företagare på att energiskatten flyttades den 1 januari. Från och med nu kommer elnätsföretagen att ta ut energiskatten istället för elhandelsbolagen. När den första elräkningen för året kommer så kan man bli vilseledd och tro att elhandeln helt plötsligt blivit superbillig. Men kostnaden kommer med elnätsavgiften. Det är bra om man är vaksam på detta.
Kategorier: Nyheter, Elpriser

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Visa fler artiklar...

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-650 81 15