NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Restaurang sparade 10 417 kr per månad genom att byta elavtal

Publicerad:2021-09-15 09:57
Det kan löna sig att ta hjälp av en jämförelsetjänst som Elskling för att försöka kapa kostnader. Elskling hjälper såväl privatpersoner som företag att se över sina elavtal. Genom att se över sitt elavtal kunde restaurangkedjan med 5 stycken enheter sänka sin elkostnad från 90 öre/kWh till 40 öre/kWh, det innebär en besparing om hela 10 417 kronor/månad vilket på ett år blir 125 000 kronor.Det var otroligt stor skillnad hos olika elbolag. När vi kollade vad det skulle kosta för vårt företag upptäckte vi att det kunde skilja tiotusentals kronor i årskostnad hos de olika elbolagen, det är ju enorma pengar inte minst för en coronapressad restaurangkedja, säger Stefan, ägare av kedjan.

Ett dyrare elavtal innebär inte att du får mer kraft i uttaget. Därför finns det ingen vits med att välja ett dyrare elavtal, säger Fabian Van Beirs, partneransvarig på Elskling.

Hur kommer det sig att priset på elavtal kan skilja så mycket?

Det finns flera faktorer som kan göra att priset mellan de olika elbolagen skiljer sig, avtalstyp.Så som fast eller rörlig el. Ett fast elavtal satt till 1 år innebär mindre risk än ett fast elavtal på3 år. Det är svårt att förutspå hur elmarknaden kommer att se ut om 3 år. Sverige utvecklas snabbt och fler elbilar på gatorna och andra större tech-företag som flyttar sina serverhallar och andra anläggningar till Sverige kan innebära att priset på el kan komma att bli dyrare i framtiden. Det är något som elbolagen måste ta in i sin kalkyl. Därför ligger generellt sett fasta elavtal lite högre i pris än rörliga elavtal som följer spotpriset på elbörsen, säger Fabian Van Beirs, partneransvarig på Elskling.

Mer pengar kvar i bolaget varje månad

För Stefans del lönade det sig att se över sitt elavtal något som han nu rekommenderar fler att göra.

Jag trodde aldrig att det skulle kunna skilja så mycket, men nu kommer jag definitivt att se över elavtalet oftare. Det kan ju bli mycket pengar över totalt, kanske tillräckligt för en ny ugn eller bättre kick-off, säger Stefan.

Här kan du se hur mycket ditt företag kan spara på att byta elavtal, snabbt och enkelt!

Varför ska man använda en jämförelsetjänst som Elskling?

Att leta efter elavtal kan vara både tråkigt och tidskrävande. Ofta får man samtal från diverse säljare som vill ?hjälpa? dig teckna ett elavtal. Dessa säljare kan bara teckna ett elavtal från de bolag de ringer från. Med hjälp av Elskling kan få pris från alla Sverige elbolag för att på så sätt garantera dig om att du fått den bästa dealen. Idag handlar det om ungefär 147 olika bolag.

När ni som företag använder Elskling får ni svar från flera bolag direkt.

När ni fått upp alla prisförslagen så kan du själv välja och vraka bland de olika bolagen och välja just det som ni tycker passar er bäst.

Prisskillnaderna mellan olika bolag kan ibland vara riktigt stora och vad folk sparar på att byta elbolag kan handla om extrema tal. Det finns ingen vits att välja ett dyrare elavtal. Elen du får i uttaget är densamma vilket bolag du än väljer, enda skillnaden kan vara om ni väljer ett miljövänligt elavtal. Då blir ni garanterade att elen ni får är producerad på ett miljövänligt sätt, som vindkraft eller vattenkraft, säger Fabian Van Beirs, partner ansvarig på Elskling.se.

Vilken avtalstyp ska man välja som företag?

Rörligt elavtal är precis de som namnet indikerar rörligt. Då följer kostnaden för din el spotpriset på börsen. Vilket innebär faller elpriset på börsen kommer din elräkning att bli billigare likaså om elpriset på börsen stiger blir din el dyrare. Denna avtalstyp passar dig som har utrymme i ekonomin för att ibland behöva betala lite mer.

- Vi har historiskt sett att rörligt elavtal lönar sig i alla det flesta fall. I Norge har 98% rörligt elavtal i Sverige ligger det på ungefär 50/50. Elpriset de senaste åren varit lågt och många har sett fördelarna med ett rörligt avtal, men man ska komma ihåg att det finns inga garanter och elpriset kan svänga fort. Därför är det viktigt att man som företag väger för och nackdelar, säger Fabian Van Beirs, partneransvarig på Elskling.se.
Kategorier: Nyheter, Elpriser

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Visa fler artiklar...

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-505 86 300