NyheterElpriserFlytta & Byta
Mer...
Grön ElInspirationOrdlista

Solcellsinstallationerna ökar snabbt i Sverige

Publicerad:2017-12-12 16:50
Det som nu inträffar i Sverige är en explosion av etablering av återförsäljare och installatörer av kinesiska kiselsolceller.
Den senaste tiden har intresset för att bygga solcellsanläggningar ökat i Sverige. Dels för att tekniken blivit billigare, dels för att det finns olika sätt att få stöd för den som vill producera el från solen. Att investera i solceller är en långsiktig investering som förutom att sänka elkostnaderna också bidrar till att stärka företagets miljöprofil. Men hur ligger vi egentligen till i Sverige gällande användningen av solceller i förhållande till andra europeiska länder? Vilka är de senaste tekniska upptäckterna på området?

Henrik Pettersson delar sin tid mellan att vara solcellsforskare/projektledare på Swerea IVF och VD på företaget Dyenamo AB som levererar material och utrustningar för kemibaserade solceller.

Hur ligger Sverige till i användningen av solceller i jämförelse med andra länder?

- Solcellsinstallationerna ökar väldigt snabbt i Sverige just nu, dock från en blygsam nivå. Det vi idag ser i Sverige har redan inträffat i diverse olika europeiska länder såsom Tyskland, Italien, Spanien, Danmark med flera. Det är väldigt roligt att se att solceller äntligen installeras i större omfattning även i Sverige. Jag anser dock att det har inträffat omotiverat sent i förhållande till andra näraliggande länder. Jag hoppas att Sverige kommer att realisera många solcellsinstallationer som visar att det inte behöver vara fyrkantiga produkter på tak utan att solceller kan kombineras med spännande arkitektur.

Vilka är de senaste upptäckterna inom områdena solcellsteknik och solcellsenergi?

- Kiselsolceller dominerar marknaden och det är svårt för andra tekniker att utmana en så etablerad teknik. Nya tekniker söker därför mervärden som är utmanande för kisel. Detta är exempelvis estetik (färger, transparens), lågeffektapplikationer för exempelvis IoT (internet of things) - applikationer, förbättring av befintliga kiselsolceller genom att lägga en solcell ovanpå som absorberar en annan del av solspektrumet, samt lättviktsprodukter. Flera uppkommande solcellstekniker är det jag brukar kalla kemibaserade, dvs kemiska materialkomponenter och kemiska processer spelar en central roll i teknikerna. Exempel på detta är så kallad perovskitsolceller, polymera solceller och Grätzel-solceller. Perovskitsolceller är det hetaste i solcellsvärlden just nu med mycket stora forskningssatsningar.

Det stora intresset för denna solcellsteknik baseras på en mycket snabb verkningsgradsutveckling (från 1 till ca 22 % på några år) i kombination med låga materialkostnader och en attraktiv skalbar produktionsteknik. Det är en teknik som på sikt skulle kunna möjliggöra lokalproducerad högeffektiva solceller till kostnader långt under dagens kiselvärden. Samtidigt pågår mycket stora insatser för att placera perovskitsolceller ovanpå kiselsolceller för att öka ta fram en slags premiumsolceller med extra hög verkningsgrad. Perovskitsolceller är ett mycket dynamiskt område så det blir spännande att följa dess utveckling de närmaste åren.

Den stora nyheten inom solenergi är emellertid enlig mig att solceller vinner upphandlingar på prisbasis i allt fler exempel runt om i världen, dvs det är i land efter land den billigaste formen av nyetablering av elproduktion. Detta är rätt omtumlande och har gått mycket fortare än jag kunnat drömma om.

Ser du att det finns större potential än som utnyttjas för att använda solcellsenergi?

- Otvivelaktigt ja.

Kommer fler företag investera i solenergi i framtiden?

- Otvivelaktigt ja.

Hur enkelt är det för ett företag att investera i och börja använda solcellsenergi i dag?

Det som nu inträffar i Sverige är en explosion av etablering av återförsäljare och installatörer av kinesiska kiselsolceller. Det finns naturligtvis en svårighet i att finna rätt solcellsleverantör samt att profilera sig mot andra aktörer. Marknaden växer dock så snabbt att det ännu verkar finnas gott om plats för nyetableringar. Det pågår även ett par spännande svenska industrialiseringsförsök av nya icke kiselbaserade solcellstekniker.

I ett tidigare blogginlägg finns tips för hur du som vill satsa på solenergi kan gå tillväga.

Kategorier: Nyheter, Inspiration, Grön el
Foto: Henrik Pettersson, forskare Swerea IVF och VD Dyenamo AB
Ring oss så hjälper vi dig 08-650 81 15
Visa fler artiklar...

Ladda ner elbytarguiden

I Elbytarguiden får du veta vad du ska tänka på när du väljer elleverantör.
Fyll i din epostadress så får du guiden direkt.
Tack för din beställning av Elbytarguiden!
Guiden skickas till dig via e-post.
Din e-postadress kunde inte registreras
Klicka här för att kontrollera e-postadressen och försöka igen

Hitta rätt elavtal nu

Fyll i företagets (anläggningens) postnummer och få förslag på hur du väljer rätt elavtal och sparar pengar direkt.
Ring oss så hjälper vi dig 08-650 81 15